2007. július 6., péntek

Ultra-hang 01.

Néhanapján saját készítésű mixtape-ekkel szoktuk megörvendeztetni egymást zenekedvelő lakótársammal. Hosszas szemezgetés, próbálgatás, válogatás, illesztgetés, barkácsolás és bricolage után megszületett az első olyan válogatás, amiről azt gondolom, hogy egy terhes anya is szívesen hallgatja. Tehát a kezdő apák egyszemélyes amatőr szelektor-divíziója bemutatja az Ultra-Sound elnevezésű mixsorozat első darabját:



A válogatás alapelvei világosak: sok-sok harmónia, kiegyensúlyozott ritmika, visszafogott darabok, amik nem terhelik meg túlságosan az összefonódott anyai-gyermeki érzékszerveket. Valami homályos okból az gondolom, hogy a szubbasszus-közeli mélyek nagyobb hatást gyakorolnak a méhen belül (a következő válogatásig utána is nézek a magzati hangérzékelés fiziológiájának), ezért aztán meglepően sok bőgő-alapú blues került bele. Cassandra Wilson Davis-feldolgozása tipikus példa erre, olyasvalami, aminek heti rendszerességű meghallgatása elengedhetetlen egy gyermek nagykorúvá éréséhez.



Ha valami oknál fogva nem jelenne meg a számlista, a mixet itt lehet meghallgatni.

10 megjegyzés:

  1. Olvasom a New York Times-ban, hogy azok a csecsemok, akik magzat korukban Mozartot hallhatnak okosabbak lesznek. Le van irva, ugyhogy biztos igaz.

    VálaszTörlés
  2. De mit kell hallgatni Mozarttól? Mert az A-dúr szonáta inkább butít.

    VálaszTörlés
  3. Mi a Don Giovannival probalkozunk foleg. A Kovendeg jelenetnel nagy a rugdalozas...

    VálaszTörlés
  4. "Nagy a rugdalózás" - tehát okosabb lesz?

    VálaszTörlés
  5. Persze. Minden rugassal egyre okosabb.

    VálaszTörlés
  6. Sztem, ha már Mozart, a Varázsfuvola sokkal ideálisabb a Don Giovanninál. A DG túl drámai és erőteljes. Játékos hangok és a megnyugtató mélyek mellett a stimuláló magas hangok teljesen beindítják a reakciókat.
    Amúgy a kiscsákókat erősen lehet kondícionálni. Vagyis ami az anyuka számára megnyugtató zene, és rendszeresen visszatérő, azt a világra jövetel után felismeri a kis ombre, feltéve ha kb a 7. hónaptól már nyomták neki a muzsikát. Ez persze lehet a Barátok közt szignáljától kezdve a Hodfény szonátán keresztül a Waltzing Mathilda (a la Tom Waits)

    VálaszTörlés
  7. Mit vagytok oda Mozartért??? hommelette bizonyosan csak bartokra indul majd, de jajj a bolcsiben a tobbieknek! a v mar bolcsis...

    VálaszTörlés
  8. azért Ch Aguilera és a visszafogott harmónia elég távol áll egymástul...

    VálaszTörlés
  9. Bartóknál még Mahler is sokkalta megnyugtatóbb amúgy... (pl a VI szimfonia)

    VálaszTörlés
  10. Maradjunk Amadeus.nál... Biztos a kislurkók szeretik.

    VálaszTörlés