2008. április 11., péntek

100 lista pelenkázáshoz, No.1

Bizony, egy szép napon minden gyakorló és gyakorlatlan apuka rádöbben, hogy szellemi kapacitása igencsak véges, legalábbis abból a szempontból, hogy a pelenkázások meghitt pillanataiban valahogy elszórakoztassa gyermekét. Mivel szívből gyűlölte az úttörőmozgalmat, a Mintamókust is csak félig tudja. Mivel megvetette a klerikális reakciót, egyetlen rendes ájtatos éneket sem ismer. Mivel a hideg futkározott a hátán a gólyatáboros tábortüzezéstől, az Ohiónak már az első verzéjénél elakad. A címerezős nóták nem tűrnek nyomdafestéket, a nyolcvanas évek magyar undergroundja (Cseh Tamást is ideértve) nem éppen négyhónapos csecsemő fülének való.

Marad tehát a dzsessz-sztenderdek sora, és néhány lelombozó minőségű opera-interpretáció. A repertoár azonban gyorsan kimerül, és az apuka csak ekkor jön rá, hogy kár volt Kant-apologetikával és reneszánsz festők tanulmányozásával tölteni gyermekkorát, ha összesen öt darab mondókát ismer. A huszonhatodszor elmondott Haragosi után már az ifjú hommelette is csak megvetően rottyant egyet a frissen meszelt falra. Ilyenkor, elkerülendő a végzetes csődöt és az unatkozó gyermek ideges bömbölését, marad a kétségbeesetten mézesmázos gügyögés.

De miért ne lehetne a gügyögést összekötni az ifjú hommelette pallérozásával? Ez célból aztán a gyakorlatlan apuka kidolgozza a "100 lista pelenkázáshoz" elméletét. E listákat gondosan megválogatva, elemeiket kedves és érdekfeszítő, baby-friendly hangsúlyozással sorolva nem csupán elszórakoztatja, de oktatja és neveli is aranysárga kakatengerben lubickoló elsőszülöttjét.

Első listánk egy igazi sikersztori: a periódusos rendszer. Gyermekünk nem csupán a kémiai elemek vegyjeleivel és rendszámával lesz tisztában, de fonetikai továbbképzésben is részesül. Hiszen melyik csecsszopó ne jutalmazná széles szociális mosollyal az alábbi megható gügyögést: Hö-He-Li-Be-Bö-Cö-Nö... vagy más sorrend, például az alkálifémekkel való operálás is fölöttébb szórakoztató: Hö-Li-Na-Kö-Rbö-Csö-Frö...

Két légy egy csapásra, fonémaképzés és vegytani alapismeretek - hálával gondolok a nagy Mengyelejevre, aki ily zseniális konstrukciót dolgozott ki. Persze pár nagyobb szabású kakálás után ez is kimerül, úgyhogy, kedves gyakorló és gyakorlatlan apukák, örömmel várok további lista-javaslatokat. A Naprendszer bolygói, az Árpád-házi királyok, a Beatles összes lemeze már nekem is eszembe jutott, az ilyen trivialitásokat ne is ajánljátok...

A pelenkázáshoz javasolt listák metalistája megtekinthető itt.

4 megjegyzés:

  1. Jacques Dutronc csodakat muvel. Jo dinamikus es pl. a Miniminiminimini c. dal szotag-gyakorlasra nagyon jo...

    Periodusos rendszer: remelem az elektronpalyakat is elmagyarazod kozben. Az, hogy Ho He etc. nem sokkal jobb Cseh Tamasnal...

    Listak: Itt van egy, amit epp most probaltam a blog olvasasatol inspiralva, nagyon mukodik: Passz, egy treff, egy karo, egy kor, egy pikk, egy szan, ket treff, etc.

    Meg probalkozom...

    VálaszTörlés
  2. tényleg, b, te magyarul beszélsz Hannával? És az anyukája? És egymással? Hű, ez nem lehet egyszerű.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az előző post egyik kommentjében említett "dadaista pedagógia" keretében kizárólag halandzsáztok Hannával.

    VálaszTörlés
  4. Bizony, az elso 3 evben a tiszta fonemakkal ismertetjuk meg H-t. A szemantika kripto-kapitalista armanyatol tavoltartjuk.
    (ez egyebkent egy magasra feladott labda volt masik lakotarstol lakotarsnak)

    VálaszTörlés