2008. április 17., csütörtök

Omlettke a tükörstádiumban

Kedves pszichoanalízis rajongók, örömmel mutatok be két nagyszerű illusztrációt a tükörstádium-elmélethez. Vigyázat, belül elképesztő, tudománytörténeti jelentőségű fotográfiák arról a délutánról, amikor gyermekünk először szembesült a Nagy Imaginárius Mumussal, és aztán rögvest fejest ugrott a Szimbolikusba. A részletek ügyében forduljatok e blog címadójához, a kitűnő Lacanhoz.

Íme, gyermekünk felfedezi ennen tükörképét, az elméletben meghatározott hathónapos kornál jóval korábban. Jól látható, amint képzetes, imaginárius egységet alkot anyjával, miközen természetesen jó teóriakövetőként "megéli az identifikáció drámáját".



Ám e majdhogynem idilli rendszerbe, paff, belép az apa, a gyermek rémülten ismeri fel a tükörben a közelgő Szörnyű Szimbolikust, ami ráadásul még egy mechanikus képalkotó rezsim, egy fotó-apparátus közvetítésével mered rá. Eközben az Anya és a Gyermek helyet is cserél, kétségbeesetten keresve pozícióját a Másikkal való azonosulás forgószínpadán. Nem folytatom a dolgot, e két kép a maga velázquezi nagyszerűségében méltó illusztrációként szolgálhat bármely pszichoanalitikai gyorstalpalóhoz.



6 megjegyzés:

  1. Aha. Lacannak volt gyereke?
    Nekem ugy tunik, hogy inkabb az lepi meg oket, hogy mashonnan jon a hang es a kep. Vicces az is, amikor oda vissza nezeget ram es a tukorkepemre.

    Korabbi bejegyzesekrol (lusta vagyok visszamenni):
    1. Uszoda: miket lehet csinalni a vizben? Dobalni? Vagy mit? Es jol latom a gumibugyit az utolso kepen?
    2. Suttogo: Ez miert is anyukaknak szol?

    VálaszTörlés
  2. Volt neki, négy is. Közülük a legfiatalabb a leghíresebb, aki szintén pszichoanalitikus lett (lehet tippelni, hogy melyik irányzat követője), sőt az ő férje is az.

    Vicces adalék, hogy a gyerek anyja Sylvia Bataille, a 30-as évek kitűnő színésznője, a szüléskor még Georges Bataille felesége volt. (Lacan sem vált még el első feleségétől.) Így állt elő az a mókás helyzet, hogy a nagy francia pszichoanalitikus gyerekének apja hivalosan a nagy francia író volt, a lány a mai napig a Bataille-nak hívják. Az Apa Neve, ugye...

    Mindezt a példátlanul szellemes című Nosubjectről tudom.

    VálaszTörlés
  3. Ja, még annyi, hogy az uszodával kapcsolatban az a koncepció, hogy majd 1-2 alkalom múlva részletesebben írok a vízi tevékenységekről. Ez az első inkább a vízzel való találkozás öröméről szólt.

    Suttogó: egyeztetési hibát vétettem. Természetesen nem a Suttogó szól anyukáknak, hanem a kérdéssor.

    VálaszTörlés
  4. Hat ez eleg vicces. 40es evekbeli parizsi pletykakban verhetetlen vagy.
    A nosubject.com meg viccesebb (bar benan linkelted be)

    Kerdessor: de miert is anyukaknak szol csak? Mert ok jobban ismerik a gyerekuket?

    VálaszTörlés
  5. Anyuka írta anyukának a kérdéssort, ennyi, tulajdonképpen apukáknak is szólhat. De - gondolom - egy apuka több olyan kérdést tud feltenni, ami inkább az apukákakat foglalkoztatja. És biztosan van átfedés is a két kérdéshegy között, ez talán ki is derül nemsokára.

    VálaszTörlés
  6. Jajnemá'! Nem azért szól anyáknak, mert jobban ismerik a gyereket (bár ez általában így van), hanem mert anyuka írta anyukáknak. Apuka is ír apukáknak, mondjuk olyanok lesznek benne, hogy "Ferrari Testarossa 512TR vagy F512M?", illetve "Cohiba vagy Henry Upmann?"

    VálaszTörlés