2008. október 18., szombat

Apuka verset mond

Páratlanul ökonomikus gyereknevelési elveinknek köszönhetően szegény kicsi hommelette-ünk csak nagyon ritkán kap dolgokat, amiknek ára háromszámjegyűnél több lenne. Sanyarú sorsú gyermekünk, turkálóban vadászott ruhákban jár, mások - jobbára ismeretlenek - levedlett játékaival játszik, és kizárólag illegálisan fájlcserélt zenéket hallgat. Most, hogy életének tizenegyedik hónapjába lépett, és látványosan nyiladozik az értelme, eljött az ideje a különböző képeskönyveknek. Persze a kezdő apuka nem lenne igazán és következetesen smucig, ha nem tartaná magát szigorú lakótársi elveihez: omlettkénk természetesen könyvet is használtat kap, még csak nem is antikváriumból, hanem egyenesen könyvtárból. Az alábbi nagyszerű halomhoz körzeti könyvtárunk raktárkészletének radikális felszámolása során jutottam hozzá, mindösszesen négyszázhúsz forintért.



Nájlonba csomagolt relikviák a magyar gyerekkönyvkiadás aranykorából, remek versekkel és a verseknél is nagyszerűbb illusztrációkkal. Tágítandó utódunk világirodalmi látókörét, természetesen Majakovszkijjal bombázom majd szellemét, az egyetlen költővel, akinek hajlandó vagyok elnézni, hogy gyerekverseiben olyasfajta szavakat használ, hogy "pajtások", meg "éberség". Aki még a lángfaló csodaló történetébe is képes adekvát módon belebiggyeszteni a Kommunista Kiáltvány szellemiségét, az feltétlen tiszteletet érdemel.

Na de nem az a fontos, hogy milyen olcsón faragunk omlettkénkből kiművelt emberfőt, hanem az, hogy a drága gyermek az utóbbi időben határozott érdeklődést mutat a mondókák, rigmusok és szavalatok iránt. Bár a kezdő apuka gyermeke születése (sőt: fogantatása) pillanatától fanatikusan és tántoríthatatlanul meg van arról győződve, hogy a tökéletes gyermekirodalom A tiszta ész kritikája vagy Apollinaire Dombokja, kénytelen súlyos kompromisszumokat kötni. Ugyanis éretlen gyermeke semmiféle érdeklődést nem tanúsít sem az a priori szintetikus ítéletek, sem pedig a klasszikus avantgárd e programadó alapműve iránt. Viszont szavalni mégis csak kell valamit, ezért aztán a kezdő apuka az utóbbi időben erőteljesen beleásta magát a hazai gyermekirodalomba. A talált kincseket pedig időről időre megosztja e blog olvasóival - természetesen szigorúan az után, hogy a darabokat tesztelte a célközönségen.

A célközönség pedig igen jól szórakozik, bár egy kukkot sem ért belőlük. De hát nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a kezdő apuka nagyszerűen mulat, különösen akkor, amikor olyan, lakótársi reggeleinket tökéletesen jellemző költeményekre bukkan, mint például Orbán Ottó elegáns szösszenete minden idők egyik legkönnyedebb gyerekkönyvéből, az Eszterlánc kötetből. Az már csak hab a tortán, hogy a kötet címszereplőjét van szerencsém személyesen is ismerni - áldott az, akinek és akihez ilyen verseket írtak.

Orbán Ottó
Családi titok

Hírnevünkön van egy folt:
anya régen gólya volt.

Reggel, amikor kelni kell,
szeméből a könny pereg,

s nem is szól, csak kelepel:
"Kelek már, kelek, kelek..."

Csak a fejét nem rejti a szárnya –
arra ott van a kispárna.

12 megjegyzés:

  1. Azért hadd jegyezzem meg, a turkálóban vásárlás egy racionális döntés, így volt ez már akkor is, amikor épp hogy megtudtuk, Hommelette-ke jön és még anyuka is dolgozott, így nem voltak ilyen parák (vagy legalábbis kevesebb). A turkálóban vásárlás, főleg gyerekruhák esetében tök normális, amit a boltban lehet kapni, szemérmetlenül, de inkább pofátlanul drága, főleg, ami jól is néz ki. Persze, van már Next meg H&M bolt itt is (Gap persze nincs, de nem is baj), ahol talán vesz is egy-két leárazott darabot az ember, de hasonlókat tud használtan venni tized-harmadáron. Játékokra ugyanez érvényes, néhányat persze muszáj újat, de sokat be lehet szerezni használtan is, semmi bajuk.

    VálaszTörlés
  2. Becsuljetek meg a gyerekruha-turkalot, errefele ilyen pl. egyaltalan nincs, igy kenytelenek vagyunk a kinai gazdasagot tamogatni gyerekruhavasarlasunkkal a kulonbozo hipermarketeken keresztul (bar szerintem az H&M is ott gyartat). Es mi is a baj a Gap baby-vel?

    VálaszTörlés
  3. Baj az nincs vele, nekem már az a kedvencem, szépek, jó minőségűek. Ha lenne bolt, akkor biztos eszetlenül drága lenne, ezért nem is baj, h nincs.
    Hát ott az ebay, végtelen mennyiségű cuccal, igaz, a shipping is felemészt némi pénzt, de még úgy is elég jól be lehet vásárolni. Kell némi idő hozzá, az igaz.

    VálaszTörlés
  4. A ruhákat kinövik, meg leeszik, a szülők csak a saját sznob kielégülésük végett öltöztetik a csemetéket. A legstrapabírobb farmer kantáros a legjobban használható. Ami igaz, az igaz, BabyGap-ből elengedhetetlenül jó minőségű a zokni, amit ti még nem tudtok, hogy mennyire képes mocskossá válni, ill., h. mennyire tud pillanatok alatt kikopni.

    Node versek és rigmusok. Weöres és Devecseri azért ajánlható, arra is odanéznek, meg élvezik. Meg a Tengereczki gyere haza Pál, . Tényleg, Obama v. First Dude miket mesél gyerekeinek?

    A ruhák helyett sokkal többet tegyetek félre könyvekre, mert azok aztán szemtelenül drágák, és hát, lássuk be, egy-egy szeszélyes pillanattal még a 2-3 e frt-os is eltépődik, aztán jöhet rá a cellux.

    VálaszTörlés
  5. "errefele ilyen pl. egyaltalan nincs" - hehe, ha ilyen ütemben dőlnek be a hedge fundok, akkor nemsokára lesz rengeteg. Csak maradjon fizetőképes kereslet az ötvencentes rugdalózókra.

    "bar szerintem az H&M is ott gyartat" - a gyerekbiznisz első számú makroökonómiai alapelve: MINDEN KÍNÁBAN KÉSZÜL.

    Hát igen, Weöres, Devecseri, Tamkó Sirató alap. Majd egyszer születik egy poszt arról is, hogy miért csak a hat élő és két holt nyelven beszélő filoszok képesek normális gyerekverseket írni. (Valami köze biztos van a tökéletes ritmus- és formaérzékhez.)

    VálaszTörlés
  6. A turkálókról: nem értem, miért kell magyarázkodni, én például imádok turkálóban vásárolni, nem csak azért, mert olcsó, hanem azért is, mert sokkal jobb és egyedibb dolgokra lehet akadni, mint a márkaboltokban. Nincs idegesítőbb annál, mint amikor a Tatuumban veszel egy méregdrága lenvászon inget és másnap ugyanabban ül le veled szemben tárgyalni egy hiperhülye, uborkafára felkapaszkodott marketingmenedzser. Akkor már mégiscsak jobb egy nyolcszázért vásárolt Dormeuil.

    VálaszTörlés
  7. Vicces (50c). Azert nem eszik olyan forron a kasat. Majd Obama kozmunkai visszaallitjak a csodas gazdasagot. Persze az is igaz (es nem irjak az ujsagok gazdasagi rovatai), hogy majdnem felere zuhant a benzin, mert nincs kereslet...

    VálaszTörlés
  8. A turkalók mellett szól még, hogy oda vélhetően olyan cuccok kerületk, amik még használhatóak, azaz valamelyest jobb minőségűek, mint az egyszer használatos kínai szemét. Újfent mondom, zokni, zokni, zokni, abból keressétek ti ifjak szülei a jó minőséget, mert az úgy fogy, mint a cukor ostrom előtt!

    VálaszTörlés
  9. A könyvekhez visszakanyarodva, szerintem a retro szellemében, kissé átkanyarodva az örök klasszikusokig, egyéretlműen Boribon viszi a pálmát. Már csak a 68.900 google találat alapján is. Erről mikor születik poszt?
    http://www.google.hu/search?hl=hu&q=boribon&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=

    VálaszTörlés
  10. boribon is jo, de a szlovak (ugyebar nem felvideki) szarnyasoltarhoz visszakanyarodva a galantai csirkecomb paradicsoma es a sztrapacska pokla (ha jol ertem, ezt sugallod az elrendezessel) felett az angyali udvozlet helyen nyilvanvaloan a kisvakond mosolyog.

    VálaszTörlés
  11. Boribon? Akkor már inkább bourbon, arra tízmilliót ad a Google.

    Marék Veronika és Zdenek Miller még egy kicsit odébb van, egyelőre a Husserl-Dilthey levelezést tanulmányozzuk.

    VálaszTörlés
  12. Zokni: Calzedonia Outlet. Csak kicsit messze van.

    VálaszTörlés