2008. november 21., péntek

Csík

Feltartóztathatatlanul közeleg az ifjú hommelette első születésnapja. Az ünnepi eseménysorozat egyik fontos állomásaként a kezdő apuka végre, egy év késéssel nekiesett a gyerekszoba falának, hogy valami értelmes környezetet alakítson ki a gyermek számára. Íme, a végeredmény:







Az utolsó képen nem látszik, mert becsillog, de felettébb nemes gondolatnak hisszük, ha a gyermekünk egy eredeti párizsi telefonfülkéről lopott Ninja Tune-plakáttal egy légtérben tölti ifjúkorát.

A narancssárga sáv ötletét csíkaddikt lakótársam inspirációjára innen loptam (felülről a negyedik fotó). A bordó, képek körül meanderező csík már saját lelemény, mélyen jellemző a kezdő apukára, hogy jól túl is van spilázva - így utólag nyilvánvaló, hogy a kevesebb sokkal több lett volna.

A függöny Ikea (azt hiszem, a fiókos játéktároló is, azt ajándékba kaptuk drága lakótársam egy nagyvonalú barátnőjétől). A festékről csak annyit, hogy egyrészt méregdrága, másrészt tökéletesen megéri az árát, mert pontosan a kívánt árnyalat, egy rétegben fed, nem csöpög, két óra alatt szárad, és ami a legdurvább, hogy baszki, illatosított. Lehet, hogy én vagyok túl öreg, de falfestékben ilyet még nem láttam (szagoltam) két évtizedes barkács-pályafutásom alatt. Narancsszínű, narancsillatú festék - azt hiszem az európai civilizációnak már nincs hova fejlődnie.

Igen, a lámpaburára is ráférne egy csere, de erre a szintre valószínűleg majd a második születésnap környékén jutunk el.

Összehasonlításul pár kép az egy évvel ezelőtti állapotról:



5 megjegyzés:

  1. jajdenagyonszép!!! igazán hangulatos kis lak :)

    VálaszTörlés
  2. Arra lennek kivancsi, hogyan dontotted el, hogy pont ilyen magasan legyen a csik. Aranymetszes? Es a vekony csik miert alatta, miert nem felette?

    VálaszTörlés
  3. Háh, kitűnő kérdések. Nos, elárulom a szigorúan titkos, tudományos szerkesztési elvet: nem aranymetszés, hanem hasraütés.

    A csík magasságát alapvetően a korábban felhelyezett képek magassága határozta meg. (Azaz a csík alja, némi nagyvonalúsággal a képkeretek alsó széléhez igazodik. A képek felhelyezését pedig az határozta meg, hogy lakótársammal 1-2 centi eltéréssel azonos magasságúak vagyunk. A képek alja, a teljesebb befogadás és maximális műélvezet érdekében szemmagasságnál valamivel lejjebb, kb. állmagasságban van, ahogy azt a legelemibb kiállításrendezési alapelvek megkövetelik. Fontos kritérium, hogy egy lakásban a különböző méretű képek általában akkor néznek ki normálisan, ha az aljuk kb. egy vonalban van.

    A csík vastagsága szintén hasraütés. Nagyjából meg kellett határozni, hogy ehhez a belmagassághoz (270 cm) milyen vastag csík illeszkedik, ami ráadásul sem a képeket, sem a szobát nem nyomja agyon. Így jött ki ez a kb. harminc centi széles csík (a pontos méretről fogalmam sincs, mert nem mérőszalagoztam, hanem egy csomózott spárgával mértem ki a csíkot).

    Elképesztő véletlen, hogy a szemmértékre arányosnak ítélt csík vastagsága közel azonos a fiókos szekrényke felett látható Raffaello-puttó keretének magasságával.

    Minden amellett szólt, hogy a bordó csík alulra kerüljön:
    1) marhára siettem, hogy a festék megszáradjon, mielőtt a család hazaér. Vállmagasságban jóval gyorsabban lehet festeni, mint fej felett.

    2) ha a bordó csík felülre kerül, az olyan hatást kelt, mintha felülről vizuálisan lezárná a szobát, tehát szűkítené a teret. Így viszont felfelé "megnyílik" a tér, kicsit "magasítja" a szobát.

    3) csak így lehetett megoldani értelmesen a képkeret körülfestését. Ha a vékony csík felül van, akkor két verzió lehetséges: a) nem fut át a narancs csíkon, úgy keretezi a képeket, akkor viszont vizuálisan tök szétesik a vékony és a vastag csík viszonya, a vékony csík meg amolyan várfalmellvéd-szerű benyomást keltett volna; b) átfut a narancs csíkon, akkor viszont alulról keretezte volna a képeket, amivel azok teljesen kiszakadtak volna a szoba teréből.

    A jelenlegi megoldással a bordó csík egy kicsit "lejjebb húzza" a képeket.

    Egyáltalán a vízszintes csíkra azért volt szükség, hogy vizuális kompromisszum szülessen a szülők és a gyerek eltérő nézőpont-magassága között. Mi kb. 165-170 centiről nézzük ugyanazt a teret, amit a gyerek általában (ülve-mászva) 50 centiről. Neki a narancs csík magassága környékén lényegében véget ér felfelé a szoba, így a csík aban segíti, hogy ne érezze magát egy nagy hodályban.

    Kielégítő?

    VálaszTörlés
  4. Bar egy absztrakt expresszionista manifesztora szamitottam, ez is megteszi. Meg a narancssarga arnyalatanak kivalasztasat hadd kerdezzem meg.

    VálaszTörlés
  5. Azt is gondos és körültekintő elemzés előzte meg. Egyébként az említett méregdrága, illatos festékből ez volt az egyetlen narancssárga árnyalat a szaküzletben (hivatalosan nem is narancssárga, hanem terrakotta). Az csak a próbafestés során derült ki, hogy nagyszerűen illik a pelenkázó fölött látható Klee-repró valőrjeihez.

    VálaszTörlés