2008. december 10., szerda

Gyerekkel külföldön: USA és Kanada

Az első "gyerekkel külföldön" vendégposzt londoni és németországi kalandjai után egy távolba szakadt, igazán kozmopolita magyar-német szülőpáros apai tagja osztja meg tapasztalatait. A mi omlettkénknél alig idősebb, tehát olyan 15 hónapos leánygyermekkel megáldott háromtagú család a szülők magasra ívelő egyetemi karrierje miatt félévente ingázik az USA egy keleti parti campusa és Kanada egy nyugati parti nagyvárosa között, ezért mindkét országról vannak kisgyermekes tapasztalataik. Ezeket az apuka, eléggé el nem ítélhető módon ékezet nélküli formában juttatta el hozzám, ezért ezúton közlöm, hogy tartozik nekem kétórányi ribizliszárazással, mert letaglózó kilátástalanságában csak az a tevékenység mérhető az angolszász karakterekkel írt szöveg utólagos "felékezetesítéséhez", vagy hogy mondják ezt. De végre elkészült a szerkesztés, íme:

Milyen az orvosi ellátás? Voltatok-e helyi gyerekorvosnál? Mik a tapasztalatok? (felszereltség, hozzáértés, anyagiak)

USA: A gyerekorvosi ellátás szuper. Ha valami gond van, egy telefon után be lehet vinni a gyereket bármikor (persze ekkor kell fizetni 20 dollar co-pay-t, ami ugye otthon is volt). A többit a (magán) egészségbiztosítás fedezi.

CDN: A kanadai gyerekorvosi ellátás nem létezik. A rendes orvos egyben a gyerekorvos is, es ő utalhat be szakorvoshoz, ha jónak látja (ez a brit rendszer öröksége). Amit azért a nagy kanadai szocializmus elért, az az, hogy a nagyobb városokban vannak direkt erre szakosodott gyerek-oltó központok, és ezek, mint minden más egészségügyi dolog - ingyenesek az (akár ideiglenes) kanadaiaknak.

Mi a helyzet az oltásokkal? Vannak-e kötelező védőoltások? Ha igen, mik azok, mikor kell beadni őket? Figyelmeztetnek-e a veszélyekre?

USA: Vannak kötelező oltások, 0, 2, 4, 6, 12, 15 hónapos korban. Ez utolsó épp holnap. Hogy melyik mi, azt most nem tudom fejből. Veszélyekre figyelmeztetnek, mindegyik oltáshoz jár egy lap informació, amit az oltás előtt el kell olvasni.

CDN: Itt az oltások 0, 3, 6, 12, 36 hónapos korban jönnek. Nincs nagy kecmec a beadás előtt, de utána kap az ember informáciot arról, mik lehetnek a komplikáciok.

Van olyasmi, ami Magyarországon a védőnői szolgálat? Ha igen, mi a feladata?

USA: Nincs, szerintem nem tűrné az itteni publikum. Tekintve, hogy a kórházbol 24-48 óra után hazazavarják az embert, a kórhaz küld egy nővért 3 nap múlva, és telefonálnak egy hét múlva - utána semmi kontroll.

CDN: Nincs.

Milyen az "anyavédelem" és tanácsadás? Van ilyen? Adnak-e tanácsot szoptatáshoz, tápláláshoz, életmódhoz stb.?

USA: Nem teljesen értem, mi az az "anyavédelem". Van "apavédelem"? A korházban erősen lobbiznak a szoptatas mellett és tanítgatják is, hogy kell csinálni. Egyébként minden másban az orvosnő ad tanácsot.

CDN: Nem adnak.

Milyen ellátásokban és juttatásokban részesül(het)nek a külföldi munkavállalók gyerekei?

USA: Bármilyenben, attól függően, milyen egészségbiztosítást vásárolok számára.

CDN: (Ideiglenes) kanadaiak gyermeke is (ideiglenes) kanadai, úgyhogy automatikus és ingyenes (és szar) orvosi ellátás jár.

Volt-e, van-e szükségetek babysitterre, dadára? Ha igen, hogyan szereztetek? Mik a tapasztalatok?

USA: Ez bonyolult. Az egyetemi bölcsődébe (egy évvel előre jelentkeztünk, születés előtt pár hónappal) nem sikerült bekerülni, olyan nagy a túljelentkezés, de tekintve, hogy heti 3 óra kivételével mindketten itthon vagyunk, ez nem is annyira fontos. Mágan baby-sitterhez megy a lány kétszer hetente, 2-3 órára, főleg azért, mert szeret ott lenni, 20 dollár/óra.

CDN: Itt másfél évvel a releváns időpont előtt jelentkeztünk, három külonböző bölcsődébe, és (egy hónappal a kezdés előtt) egyelőre az egyiken 41.-ek vagyunk a várólistán, a másikon valami esély van két hónappal későbbre, a harmadikról még nincs hír. Úgyhogy itt is magán út lesz valószínűleg. Ide tartozik még, hogy a bolcsőde ára (ami támogatott, mert egyetemi bölcsődérol van szó) 1400-1500 (kanadai) dollár havonta, ami egy átlagos PhD-hallgató ösztöndíja.

A dolgozó szülő esetében volt-e szükség arra, hogy a gyerek miatt (pl. betegség) kimaradjon a munkából? Ha igen, milyen volt a munkaadó hozzáállása?

USA: Ilyen nem volt.

CDN: Nem volt, de egyetemi állasról lévén szó, a munkáltató észre se venné, ha nem mennék be órára.

Mi a társadalmilag leginkább elfogadott/elvárt minta a gyerekkel otthon maradó szülő munkába való visszatérésével kapcsolatban? (Ez a kérdés inkább a helyiekre vonatkozik.)

USA: Itt összesen 6 hetet kap az anyuka, az apuka meg kb. semmit, de nagyon megértő mindenki, ha nem megyek fél-formális cuccokra.

CDN: Itt úgy megy, hogy az anya kap 14 hetet, majd az apa es az anya osztozhat további 20 héten.

Miket eszik/evett a gyerek? Különlegességek, helyi jellegzetességek, tápszerek stb. Mire kell vigyázni?

USA: A helyi jellegzetességek New York államban kb. ugyanazok, mint Budapesten, de az avokádó nagy siker volt kezdettől (na jó, majdnem kezdettől). Most meg az áfonya megy nagyon. Itt a bio cuccok alig drágábbak, mint a nem bio cuccok (a tejből például 2,99 dollár a nem bio, 3,29 a bio), sőt sokszor ugyanaz az ár. Errefelé a nem-bio szerintem sokkal durvább, mint otthon, úgyhogy ez különosen fontos.

CDN: A helyi jellegzetességek (nyers halak) sajnos nem gyermekbarátok. A bio cucc itt drágább, mint az USA-ban, de megfizethető.

Hogyan lehet kisgyerekkel közlekedni?

USA: Autóval... De babakocsi sem probléma a széles járdák csodálatos világában.

CDN: A busz és a metró eléggé gyermekbarát, van kis lift, amit leereszt a vezető (buszon).

Hogyan viszonyulnak a nyilvános szoptatáshoz?

USA: Az elején azt gondoltuk, hogy nagyon megszólják, úgyhogy a vendeglőkben a vécében ment a szoptatás, de igazából nem is vagyok benne annyira biztos, hogy nagyon foglalkoznának vele. Elegánsabb vendéglőkben talán.

CDN: Valószínűleg nem bánják annyira, de mi nem próbáltuk, vécében szoptatás ment.

Hogyan viszonyulnak egyáltalán a szoptatáshoz? Anyatej vagy tápszer?

USA: Ez érdekes módon osztályfüggő. A szegényebbek tápszereznek, a középosztály szoptat.

CDN: A nagyvárosi hippik természetesen szoptatnak mind...

Játszótér? Vannak? Jártok? Milyenek? Milyen a "közönség"?

USA: Vannak, nagyon szuperek, de sajnos néhányat oktober végén bezárnak. Ja, és ugye itt alapvetően minden (fehér) gyerekes családnak saját játszótere van a kertjében, úgyhogy a közös játszótérre csak színesbőrűek járnak, meg mi.

CDN: A játszóterek szuperek és nagyon rendesen ki vannak használva. Az óceánparton kb. minden 200 méteren van egy játszótér.

Mik az általános tapasztalatok? Milyen a szűkebb környezet és a tágabban értett társadalom viszonya a kisgyerekekhez, a kisgyerekes családokhoz?

USA: Alapvetően nagyon pozitív, és a gyerekes családok erős bevételforrást jelentenek a vendéglőkben stb., úgyhogy emiatt mindenhol van gyerekülés, és sok helyen még játékok is.

CDN: Sokkal kevésbé pozitívak, mint az USA-ban. Úgy vettem észre, hogy az alapvető elgondolás az, hogy a kisgyermekesek maradjanak otthon és egyenek/kávézzanak otthon. Kocsmába pl. be sem engednek babakocsival.

Mi a legnehezebb a külföldi gyereknevelésben és -gondozásban?

USA: A nagymamák távolléte...

CDN: Az, hogy mivel a nagymamák távol vannak, nincs kinek lepasszolni a gyereket...

15 megjegyzés:

  1. A vécében szoptatást nem értem. Van egy külön kialakított hely, mondjuk mint a pelenkázó, vagy kuporogsz a deszkán kezedben a gyerekkel?

    VálaszTörlés
  2. Én pedig a szülés utáni 6 hét otthonlétet nem értem. Pontosabban azt, mit csinál utána az anyuka? Kulcsot ad a héthetesnek és elküldi bölcsibe?

    VálaszTörlés
  3. Az ekezetnelkulisegert elnezest.

    Vece: Deszkan igen, de nehezito korulmeny, hogy az amcsi vecekben felso (nem lyukas) deszka nincs, es az also patko alaku, tehat elol 10 centi hianyzik belole. Persze pelenkat cserelni sem nagy elmeny ezekben a vecekben, de hat ez a resze otthon is igy megy.

    6 het: van, hogy ez kevesebb, sok ugyved pl. egy het utan visszamegy (sot, egy extrem 3 napot is hallottam), a gyerek meg megy a bolcsodebe.

    VálaszTörlés
  4. Játszótér: tehát ott nem szokás a többie kközé vinni a gyerekeket? Vagy úgy megy, h x áthívja y, z szomszéd gyerekeit és kész?
    Biocuccok: azta, tényleg nagyon kicsi a különbség. Micsoda szerencse.
    A védőnős dolgot nem értem, legalább a Tracy Hogg (alias Suttogó) egész máshogy ír az amerikai rendszerről, szerinte kimennek a védőnők és akár be is költöznek. Vagy ez fizetős, csak erről szemérmesen hallgat? Avagy kamu?
    Most épp hol laktok?

    VálaszTörlés
  5. A vedono valoszinuleg felreforditas. Ha nagyon sokat fizet az ember, akkor igen, bekoltozik egy nover es csinal mindent veled/helyetted. Ezt hasznaljak pl. a fenti valaszban emlitett ugyvednok. Sot, a dula is bekoltozik sokszor (mar annak, aki keri). De mindez szolgaltatas, fizetos es semmikeppen nem kotelezo.

    Jatszoter: az a teljesen beteges rendszer van, hogy a szulok megbeszelnek, sokszor hetek re elore 'play-date'-eket (vagy kesobb 'sleep-over'-eket, ejszakara) mas gyerekek szuleivel. Tehat egyreszt sok esetben a szulok dontik el, kivel (vagy hat kinek a gyerekevel) baratkozzanak a gyerekeik, masreszt az egeszbol tokeletesen kiszorul a spontaneitas.

    Lakotars figyelmesen titkositotta a varosokat, persze nincs olyan nagyon sok nagyvaros Kanada nyugati partjan. Vancouver, illetve Syracuse, New York State.

    VálaszTörlés
  6. Itt nurse-nek definiálják http://www.babywhisperer.com/babywhispererdcae.html?load=tracy. Az lehet a félrefordítás?

    VálaszTörlés
  7. Most latom ki is a sugarcandy, pedig nem lett volna nehez kitalalni. Szoval neked akkor nem kellett volna elmagyaraznom, hogy Vancouver-Syracuse. Es a kerdesre a valasz az, hogy harom nap mulva megyunk vissza Vancouverbe. En meg itt komment-olok csomagolas helyett...

    VálaszTörlés
  8. A védőnő-kérdéshez: hát, a magyarországi hálózat teljesen egyedülálló a világon, mint arról ebben a posztban részletesen értekezem. Hozzáteszem, ez jórészt a "gondoskodó" kommunista rendszer öröksége, csakúgy, mint a külföldiek (nem skandinávok) számára hihetetlenül nagyvonalú gyermekgondozási ellátások. A nurse nem védőnő, hanem valóban "nővér" vagy dúla, és ebben az értelemben fizetett gyerekgondozási tanácsadót jelent. A megboldogult Tracy Hogg ugyan valóban nem írta le függelékben a tarifáit, de az nagyon árulkodó, hogy a könyveiben található esetleírások szereplői kizárólag a felső-középosztály tagjai ("Sarah elfoglalt marketingvezető", "Rachel férje magas rangú katonatiszt" stb.). Az általa kidolgozott módszer sem véletlen: kezdőapukai tapasztalataim alapján rendkívül hatékonym három-négynapos "kúrákból" áll. Logikus, hiszen a kuncsaftok azonnali eredményeket akarnak, és ennek megfelelően fizetnek. Úgyhogy az egész könyvből üvölt, hogy ez bizony fizetős szolgáltatás (ez persze mit sem von le az érdemeiből).

    A 6 hetes szülési szabadsághoz: ez tudtommal Franciaországban is így van, meg egy csomó jóléti demokráciában. Utána két út van: a szegények és a felső-középosztály visszamegy dolgozni. (Az előbbiek azért, hogy ne haljanak éhen, az utóbbiak azért, hogy tartani tudják az életszínvonalat. Az utóbbiak persze ottlakó, Nyugat-Európában főleg keleteurópai babysitterrel oldják meg a dolgot.) A suburbian középosztály pedig jól otthonmarad örök életére, ld. Desperate Housewives.

    VálaszTörlés
  9. Az extrém három napról: a legjobb példa Sarah Palin, aki megszülte Down-szindrómás ötödik gyermekét, és három nap múlva már a kormányzói irodában szoptatott a republikánus államférfiak legnagyobb megrökönyödésére.

    VálaszTörlés
  10. huhh, ezek a 'play-date'-ek meg 'sleep over'-ek nem akármik, nekem az ilyen leszervezős bulik mindig rosszul mentek, tovább súlyosbította a helyzetet, ha a gyerekek kötelezően szülőkkel együtt vonultak

    ha néha nagyon bezártnak, elzárnak érzem magam, ezek az emlékek mindig feldobnak, rájövök, hogy milyen jó is három gyerekkel falun

    VálaszTörlés
  11. :) Meguntam begépelni mindig, hogy másik lakótárs.

    Erről még írhatnál majd, milyen egy (sok) költözés ilyen kicsi gyermekkel.Biztos borzasztóan bonyolult. Vagy már rutinosan?

    VálaszTörlés
  12. A leírás remek, de ezt a WC-s megoldást én nem nagyon értem. Szoptatás mellett mondjuk odajön melléd valaki és éppen az előző napi madrascurry-t nyomja ki????

    Más: nem lehet egy költözésről szóló posztot csinálni? Ahhoz is szívesen írnék egy pár gondolatot. Amúgy készül a litvániai válaszsor. Ennek kapcsán jelzem, részben cáfolnom kell a védőbői szolgálat poszt-kommunista jellegét, mivel Litvániában (exCCCP ugye) ilyennek még híre sincs. Hideg részleteket hamarosan...

    VálaszTörlés
  13. Amúgy a blog gazdájának: azért két óra ribizliszárazás? Hát, nemtom, azért az durva, ennél még a dudus is jobbat érdemel.

    VálaszTörlés
  14. Koltozes nem tul vidam dolog gyerekkel. Es nyilvan egyre kevesbe az, ahogy a gyerek egyre tobbet fog fel a dologbol.
    ML: Lakotars azt irta, hogy a posztkommunizmus szukseges de nem elegseges feltetele a vedonoi szolgalatnak, ugyhogy Litvania peldaja irrelevans.
    Lakotars: Errol a Palin dologrol leszalhatnal - a no nagyon ciki, csak te tartod menonek.

    VálaszTörlés
  15. Nem mondtam, hogy menő. Azt mondtam, hogy ő nagyon is idevágó példa.

    Nem is tartom menőnek, csak felettébb "érdekes" jelenségnek. Annyira ellentmondásos személyiség (az ellentmondásos alatt nem a pozitív és negatív tulajdonságok együttesét, hanem az antagonizmusok sokaságát értve), hogy nem csak Magyarországon nem tudnak vele - a Palin-jelenséggel - mit kezdeni az emberek, de a Huffington Post mindentudó és rémesen elfogult bloggerei sem. De hagyjuk is, a republikánusok hamar rájönnek majd, hogy a tájékozatlan és önfejű Palin csak kolonc a nyakukon, ezért a nő hamar el fog tűnni a politikai süllyesztőben. Mi pedig visszatérhetünk omlettkénkhez.

    VálaszTörlés