2009. január 1., csütörtök

Kúl és kínos

És ha már évvégi listák: ha a New Musical Express összerakott egy "cool listet", és példáját követte ez a rém ciki blog is (amelyről a mai napig nem tudom eldönteni, hogy valami ordenáré vicc-e vagy komolyan gondolták-e létrehozói - mivel a siralmasan trendinek szánt dizájn egy előregyártott sablonból származik, az előbbire tippelek), akkor ez a közepesnél gyengébb blog sem maradhat ki. Lássuk tehát, mi manapság végtelenül kúl és mi tartozik a kellemetlenül kínos ügyek közé kisgyermek-témakörben. Kétszer tizenhárom-plusz-egy okosság egyenlően elosztva a kúl/kínos dualitásban.

Kúl

1. Hordozókendő, mei tai, podegi.

2. Apás szülés.

3. Nyilvános helyen szoptatni.

4. Saját készítésű játékokkal ellátni a gyereket.

5. Stay-at-home-dad.

6. Püré-, tápszer-, büfifolt a nyakkendőn vagy az öltönymellényen, de különösen a mandzsettán.

7. Elkísérni az anyát a terhességgel kapcsolatos összes vizsgálatra - ezzel összefüggésben annyit lógni a munkahelyről, amennyit nem szégyell az ember.

8. Szervezett keretek között gyerekruhákat és -játékokat cserélni, kölcsönözni, ajándékozni.

9. 300 forintért vadiúj BabyGap cuccokat turkálni.

10. 2 Chix pólók.

11. GreatDad.com.

12. Kettő vagy annál több terhes anya, belvárosi kávéház teraszán, epersarlottal (feltéve, hogy öltözékük nem kertésznadrág+frottírzokni+klumpa szett).

13. Kettő vagy annál több kisgyerekes apa, bárhol.

+1. Pelenkázó a férfivécében. (Bármilyen jófejkedő, gonosz, kizsákmányoló, tizenkettőből-egy-tucat multi az IKEA, sajnos kúl.)

Kínos

1. A "pocaklakó" szót bármilyen összefüggésben használni.

2. Internetes fórumon vagy kommentben bármilyen módon és hangvételben, bármelyik oldal mellett vagy ellen felszólalni a szoptatás vs. tápszer, a természetes szülés vs. császármetszés, illetve a kórházban vs. otthonszülés vitákban.

3. A Suttogóról nagy bölcsen kijelenteni, hogy "amerikaiaknak íródótt".

4. Gyermektelen ismerősöket gyerektörténetekkel halálba untatni.

5. Az újszülött nevében egyes szám első személyben írt naplót, emlékkönyvet, blogot, iwiw- és/vagy facebook-oldalt nyitni.

6. Gunyorosan olyasmiket mondani, hogy "***, aztán mégis felnőttem valahogy". (A *** helyére tetszés szerint behelyettesíthető az "engem is tejjel itattak csecsemőkoromban", "én is nézhettem tévét", "nekem is antibiotikumot adtak", "már félévesen ehettem csokit" mondatrészek bármelyike.)

7. Játszótéren, rendelőben, baráti körben azon versengeni, hogy kinek a gyereke fordult meg/állt fel/indult el/beszélt előbb.

8. Cigarettázva babakocsit tolni.

9. Velvet Poronty.

10. Kismama vezércikkek.

11. Kezdő apaként szabadkozva vagy magabiztosan leszögezni, hogy "most még nem igazán tudok mit kezdeni a gyerekkel, de majd ha beszélni/járni/focizni/olvasni/csajozni/pasizni kezd..."

12. A szülés előtt megkérdezni az orvost, hogy voltaképp mennyi is lesz a paraszolvencia, majd a szülés után átnyújtani a borítékot - na, ezek tényleg nagyon kínos szituációk.

13. Gyerekgondozási és -nevelési kézikönyvekben a "szülő" szó helyett következetesen az "anya", "anyuka", "kismama" szavakat használni.

+1. Gyerekkel bármilyen politikai és közéleti rendezvényen, felvonuláson, békés vagy békétlen tüntetésen, ellentüntetésen - akár csak nézőként - részt venni.

16 megjegyzés:

  1. Pedig bő egy hónapja a 9-nek még aktív olvasója volt a szerző, sőt kommentelt is.
    Valamint kérdés, hogy a CM közéleti-e, tüntetés-e, hiszen tiszta családi feszt volt, legalábbis tavaly.
    A cigarettázva babakocsi tolás valóban bénán néz ki, viszont kevés olyan helyzet van, amikor gyerekbarátabban tud cigizni a cigiző szülő, tekintve, hogy a lakásban, a játszótéren és amikor ébren van a gyerek, lehetőleg ne. Tehát marad a babakocsiban alszik opció, illetve buliban, ahol nincs ott.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, ez is gáz, de nem tudom eldönteni, hogy ez mennyire saját ítélet; a kúl/12 némi iróniát sejtet, a 13+1 viszont nagyonis komolynak hangzik
    a kínos/12-t meg egyáltalán nem is értem, vagy csak nem érzem mi a hangsúlyos belőle? (a megkérdezés, a szülés előtt, vagy a paraszolvencia)

    VálaszTörlés
  3. Persze, hogy aktív olvasója voltam. Különben honnan tudnám, hogy kínos?

    A CM a Critical Masst jelenti? Arról gyerektől függetlenül megvan a véleményem (most nem fejtem ki bővebben, mindenesetre szívbemarkoló látvány a Föld Napján háromezer bicikli lekúrva a Városliget gyepére). A pont csupán arra vonatkozik, hogy cikinek tartom olyan megmozdulásra vinni a gyereket, aminek a céljait nem érti (egyetlen kivétel van: a hordozókendős flashmob).

    Igen, én is sokáig dohányoztam babakocsit tologatva, aztán egy szép nap szembejött két jómunkásasszony, szintén cigizve és babakocsit tolva, és annyira ijesztő látványt nyújtottak, hogy gyorsan leszoktam (persze nem a cigiről).

    A kúl/12-ben semmi irónia nincs: tényleg nagyon menő dolog, amikor terhes anyák együtt sütiznek. Szerintem a legszexibb dolog a világon.

    A kínos/12 valóban kakukktojás, abban az értelemben, hogy szemben a többi ponttal, ahol a "kínos" a "ciki" szinonimája, ez a paraszolvenciás dolog tényleg kínos. Én speciel rettenetes zavarban voltam mindkétszer.

    VálaszTörlés
  4. Abszolute. Es meg:

    Kinos +2: Tobbes szam elso szemelyben beszelni a gyerekrol

    Kinos +3: terhesseg-oran mas feladatokat adni az apukaknak es az anyukaknak

    Kinos +4: dohanyozni barkinek barmilyen gyerek 50m-es hatosugaraban

    Kul +2: anyuka befejezi a kavet a cukraszdaban, mig apuka megy pelenkat cserelni

    Kul +3: Ha barataink a gyermekunk szuletesnapjajra emlekeznek, nem a mienkre

    Kul +4: gyerekunkrol bloggolni...

    VálaszTörlés
  5. hmm, hát asszem én kicsit szituatívabban értem ezeket a dolgokat. Pl a tüntetésre egyszerűen azért is viszi az ember a gyerekét, mert nem hagyja otthon nyilván, ahogy a boltba is viszi. Mondjuk én nem vittem soha, de hát nem is mentem soha. Viszont amikor pár éves voltam, engem vittek, na és, játszottam a többi gyerekkel meg szaladgáltam. A dohányzás is olyan, hogy én nem cigizek, de hát egy csomóan igen, és pl egy ötven éves ember nem ugyanazt érzi cikinek a cigizésben mint én. Na és, amíg a gyereknek nem lesz baja belőle, addig nem gáz.
    Amikor a szülésznőt kifizettem, azt se éreztem kínosnak, mert megérdemelte és meg is mondtam neki, hogy miért voltam elégedett. Ezer más dolgot az egész paraszolvencia meg terhesgondozás-szülésben igen, de ezt spec nem.
    Ja és a T/1-es is olyan, hogy van az azonosulás és a bekebelezés, és azt úgy lehet érezni, hogy mikor melyik. De én sose mondanám, csak nem feltétlenül ciki.

    Nálam egyébként a pocaklakó, a babás barátnőim és a milyen a házaséletetek, meg a dolgozunk a második gyereken kifejezések váltanak ki kínos mosolyt. Még nagyon ciki azt kérdezni, hogy van-e tejcsi, meg hogy szopik még?? (járóképes gyereknél). Aztán a fent is említett táborozás két altípusa: nem alszik éjszaka? Mert nem engeditek be az ágyatokba (Searshívők)//mert nem a suttogó szerint neveltétek (Hogghívők).

    VálaszTörlés
  6. Hát, nem egészen. A tüntetésen (ideértve a Critical Masst is) való részvétel demonstratív személyes kiállás valami mellett vagy ellen, ilyen értelemben a jelenlét elvi kérdés. Ha valaki úgy van jelen egy tüntetésen, hogy nem érti a jelenlét célját, akkor az a valakit (a gyereket) puszta instrumentumként használják.

    A boltbamenés nyilvánvalóan más kérdés, mint ahogy szavazni is elviszed a gyereket, ha nincs kire hagyni.

    A dohányzásról pedig: hát, itt nem nagyon van helye a szituativitásnak. Én dohányzom, kegyetlenül sokat, de legalább nem áltatom magam azzal, hogy nem ciki. Dohányozni mindig, és minden körülmények között ciki (a egyetlen kivétel talán Belmondo a Kifulladásigban). Csak éppen iszonyú jó dolog, éppúgy, ahogy vérciki nagyvárosban Range Roverrel furikázni, mégis kegyetlenül jó érzés.

    VálaszTörlés
  7. nekem is valami ilyesmi jutott eszembe a 13+1-el kapcsolatban, milyen ciki pl. egyedülálló anyának lenni és arra vágyni, hogy elmenj egy CM-re

    ok, lehet, hogy túl komolyan vettem ezt a listát...

    VálaszTörlés
  8. azon agyaltam, hogya jön ide a suttogó, bár robert redfort tényleg ciki benne, de a végére lett egy halvány sejtésem, hogy nem ugyanarra gondolunk...

    VálaszTörlés
  9. Hát, szegény hommelette-ke anyukája bizony tolja néha cigarettázva a babakocsit. Jöhet a kövezés. Ja igen, néha többesszám első személyben is beszélek, bár én is utálom, mégis kicsúszik a számon. De mindig térdepelek utána a sarokban.
    Suttogóról most viccelődsz vagy tényleg nem ismered?

    VálaszTörlés
  10. Szívből kívánom, hogy az legyen egy egyedülálló szülő életében a legnagyobb kompromisszum, hogy nem tud elmenni a Critical Massre.

    Egyébként érdekes, hogy miből kerekedik vita, szerintem mind közül a legradikálisabb állítás, hogy menő a lepürézett mandzsetta.

    A Suttogó titkai egy mostanában nagyon népszerű és sok vihart kavart gyereknevelési tanácsadó könyv(sorozat), egy méltatlanul fiatalon elhunyt angol gyerekgondozónő munkája. Amilyen hülye címe van (igen, azért lett "Suttogó", mert "úgy ért az újszülöttek nyelvén, ahogy a Redford játszotta figura a lovakén"), magamtól sose vettem volna a kezembe. Aztán kiderült, hogy a könyv maga jóval hasznosabb, mint amilyen ostoba a címe.

    VálaszTörlés
  11. A lepurezett mandzsetta magatol erthetodoen kul, errol vita sem lehet.

    VálaszTörlés
  12. Azért a lepürézett és legyerkevett ing/öltöny elsőre édes és kúl, de sokadszorra rendkívül idegesítő. Főleg, ha a spenót/tökpüré folthoz nem találok hozzáillő nyakkendőt a grafitszürke öltönyömhöz

    VálaszTörlés
  13. Kedves ML,

    Tovabbra is koszonjuk, hogy termekeinket, kulonosen a grafitszurke modellt, hasznalja.
    Koszonettel,

    VálaszTörlés
  14. Hehe, ide most egy szmájlijel jönne, ha hajlandó lennék olyat lebillentyűzni.

    VálaszTörlés
  15. A spenót- és tökpüréfolthoz: az Astoriánál néha feltűnik egy mozgó nyakkendőárus, tizenöt év alatt emelte százról százötven forintra a kravátok árát. A napkitörés minden színében árul nyakkendőket, még céklafolthoz is lehet kapni. Nem éppen hernyóselyem, de a tót tárgyalópartnereidnek édesmindegy.

    VálaszTörlés
  16. A grafitszürke megbocsátható, hiszen a haza mindenek előtt! Így legalább terepszínt viselek...

    VálaszTörlés