2011. szeptember 5., hétfő

Zen-babaista példabeszédek 10.

Ben-ce mester és Bel-la mester békében éldegéltek Uj-lak tartomány legszebb kolostorában. Egy nap azonban új szerzetes érkezett a kolostorba, Mar-ce mester, aki igen apró volt és igen hangosan tudott ordítani. Ben-ce mester azonnal pártfogásába vette, ami Bel-la mesternek nemigen tetszett.

- A te szereteted vasgolyó - szólt Bel-la mester Ben-ce mesterhez. - Vagy Mar-ce mesternél van, vagy nálam.
- Az én szeretetem folyó - válaszolt Ben-ce mester. - Mindketten nyakig álltok benne.
- A te szereteted gyapjúköpeny - így Bel-la mester. - Vagy Mar-ce mesterre teríted, vagy rám.
- Az én szeretetem sátor - magyarázta türelmesen Ben-ce mester. - Mindannyian beférünk, és ha összebújunk, annál jobb lesz.
- A te szereteted - folytatta magát nem zavartatva Bel-la mester - mérőszalag. Ha félbevágod, mindkettőnknek feleannyi jut.
- Az én szeretetem - riposztozott Ben-ce mester - szuper digitális mérleg. Mindketten ugyanannyit nyomtok rajta.
- A te szereteted - kötötte az ebet a karóhoz Bel-la mester - egy nagy, büdös jak. Vagy balra megy, vagy jobbra.
- Az én szeretetem - gondolkodott el Ben-ce mester - egy nagy darab avas jakvaj. Mindenhova elhatol a szaga.
- A te szereteted egy tál rizs - mondta Bel-la mester. - Vagy az egyikünk eszi meg, vagy a másikunk.
- Az én szeretetem egy zsák rizs - válaszolt Ben-ce mester. - Mar-ce mester és te mindennap kivesztek egy-egy szemet, és addig tart, amíg ki nem ürül a zsák.
- A te szereteted - mantrázta Bel-la mester - göcsörtös bot. Vagy az egyikünkre ütsz, vagy a másikunkra.
- Az én szeretetem - felelte Ben-ce mester - göcsörtös  bot. Mindkettőtökre ugyanakkorát tudok ütni.

És így vitatkozgattak, szavak nélkül, heteken, hónapokon át.

További Zen-babaista példabeszédek emitt.

6 megjegyzés:

  1. És ezt soha nem fogják elhinni.... Örülök, hogy jól vagytok, és várom a további példaköpéseket!

    VálaszTörlés
  2. A zsak rizsnel mar beismerted, hogy o nyert...

    VálaszTörlés
  3. jaaaaaaj jakvaj. szegény bel-la mester, most aztán nehéz helyzetben van! nem sokára az ifjú ben-ce megtanulja szemére hányni, hogy ővele bezzeg mennyivel többet fgolalkoztak a szülők, például ben-ce végigblogolta, míg hasban volt! akkor aztán főhet a feje!

    ez nagyon nehéz. én a szülés előtt azt gondoltam, baromság, hogy apukának szeretethiánya lesz, hogy is lenne, hiszen elég nagy az én szívem... aztán persze tévedtem. azt hiszem, a szívem legbelsejében van egy nagyon feszes gumigyűrű, ami eddig egy emberre volt szabva, és most ki kell tágítani kétemberesre. iszonyú nehéz. azért apukának már a fél lába belül van...

    jan-uwe rogge, a kedvenc gyerekügyi szerzőm azt javasolja, hogy ne tagadjuk le a gyerek előtt, ha ő háttérbe került. ha elég szeretetet kapott korábban, mert ő is érzi majd, hogy mi a valóság. ki fogja bírni, sőt, erőt meríthet belőle, és megtanulhatja fogösszeszorítva végigcsinálni a nagy feladatokat - amiknek nagyobb a végén a jutalom. meg fog sértődni, dühös lesz, de aztán megbékél a megmásíthatatlan valósággal, és mire idáig jut, már nagyobb lesz a baba és enyhül az ő helyzete is.

    persze én nem tapasztalatból beszélek.

    VálaszTörlés
  4. és még egy laikus ötlet: talán segít bellának elfogadni a helyzetet, ha előveszed a képeket abból az időből, amikor ő volt ekkora, és megmutatod neki, hogy *annak idején* ő is megkapta azt a szeretetet, amit most sajnál az öccsétől. ő még mitikus időben gondolkodik, a régen volt és a most van még máshogy van az ő fejében. ha történetként átnyújtod neki az emlékeit, szeretetteli fotókkal és mesékkel, akkor talán tud majd az öccsére mint más időben létezőre gondolni, ti. akinek épp most jár az, amit bellácska már megkapott.
    bellácskának most épp más jár, de nem azért, mert lett egy öccse, hanem mert már más életszakaszban van.

    marhaság?

    VálaszTörlés
  5. Bizony, nem egyszerű, de érik már a nagy testvérféltékenység poszt. Ez a fényképnézegetés kiterjesztve nálunk nagyon tudatos stratégia: bármit csinálunk az öccsével (a pelenkázástól a szoptatáson át a játékig és hordozásig), mindig elmagyarázzuk a nővérének, hogy nála ez hogyan is volt. Nagyon tetszik neki például, hogy egykor, hathetesen ő is ugyanolyan hangosan röfögött alvás közben, mint most az öccse. Egyszóval nem, egyáltalán nem marhaság.

    VálaszTörlés
  6. "egykor, hathetesen ő is ugyanolyan hangosan röfögött alvás közben, mint most az öccse. "

    lájk

    VálaszTörlés