2008. június 7., szombat

Hármashatárhegy körtrekk

Köztudottan a világ egyik legnépszerűbb és legcsodálatosabb trekkingtúrája a híres-nevezetes Annapurna Circuit, az Annapurna körtúra, ez a háromhetes, varázslatos vándorlás a Himalája e lenyűgöző nyolcezrese körül. Na, jelen lakótársi helyzetünkben ez az, ami szóba sem jöhet, úgyhogy felkerekedtünk, és félelmet nem ismerve körbesétáltuk a Hármashatár-hegyet. Budapest környéki gyermekestúra-kalauzunk aktuális fejezete.

Ha az Annapurna Circuit Himalája-klasszikus, akkor a Hármashatár-hegy Budai-hegység klasszikus, rengeteg olyan ponttal, ahol már számtalanszor járt a környék vándora, bár így egyben még sosem sikerült abszolválni az útvonalat. A jelzések alapvetően jól láthatóak, és sorrendjük sem túl bonyolult (K, Z+, Z, S), ezért aztán az eltévedés veszélye minimális, ha meg mégis letér valaki az útról, ötszáz méteren belül lakott területbe ütközik. (A lenti műholdképen is jól látszik, ahogy a város valósággal körülöleli útvonalunkat.)


Nagyobb térképre váltás

És akkor jöjjön a korábban bevezetett SWOT-, illetve AACSE-analízis.

Erősségek: Bár a kirándulás útvonala nagyrészt Budapesten, szinte "a kertek alatt" vezet, elég változatos vidékeken halad át. Van benne szép erdei sétaösvény, a Budai-hegység egyik legszebb tisztása (a Virágos-nyeregben), "szavannás" síkság és sziklás letörés a helyi viszonyokhoz képest nagyszerű kilátással. A terep csak egyetlen helyen nehéz, az Újlaki-hegy oldalában, de azt a kényelmesebbek/babakocsisok kikerülhetik (ez az alternatív, narancssárgával jelzett útvonal a térképen).

Gyengeségek: hétvégi kiránduláshoz kissé zsúfolt útvonal, elég sok turista mászkál errefelé, a Hármashatár-hegy északkeleti oldalában vezető Guckler Károly út pedig nagyon népszerű erdei bicikliút, ami azt jelenti, hogy bunkó és paraszt, ráadásul önmagukat rendkívül nagyra tartó bringások tartják rettegésben a békés járókelőket.

Lehetőségek: a kirándulás végtelen lehetőségeket kínál a nagyobb gyerekek botanikai továbbképzésére, rendkívül változatos a flóra, a klasszikus középhegységi lombos erdőtől a sztyeppszerű, hosszan elnyúló rétekig és legelőkig. A Virágos-nyereg után, a Vitorlázórepülő-tér felett szinte mindig sárkányrepülők, siklóernyősök és modellezők nyomulnak - a hatalmas, színes, suhogó selymek, az apró berregő rotorok valósággal sokkolják a kisdedeket, akik elbűvölten képesek órákig bámulni a kavalkádot. Mivel széles, jól kijárt sétautakon járunk, a kullancsoktól sem kell annyira tartani, mint mondjuk egy utat erősen benőtt cserjésben.

Veszélyek: az útvonal nagyon nyugodt, a fent említett bringás "természetbarátoktól" eltekintve. Ha az Újlaki-hegyre felvezető klasszikus variánst választjuk, a hegytetőn célszerű fokozott ellenőrzés alatt tartani a gyereket, mert az óvatlanok lazán eshetnek egy-két métert (ez jelölve is van a térképen). A veszélyekhez sorolom a Napot: arra érdemes ügyelni, hogy a Virágos-nyereg után 2-3 kilométeren át nincs árnyék, ezért 11 és 4 óra között nem érdemes erre mozogni. Ha mégis, akkor a legjobb fehér textilpelenkát vagy valami hasonlót teríteni a kisded(ek)re.

Megközelítés: mivel körtúráról van szó, az autó nem akadály. Feltörhetünk egészen a Fenyőgyöngyéig vagy a Szépvölgyi úton még azon is túl - párszáz méterrel feljebb rengeteg parkolóhely van (valószínűleg a siklóernyősök áldásos, környezetbarát tevékenységének köszönhetően). A tömegközlekedők a Kolosy térről buszozhatnak fel az általáan félóránként járó 65-ös busszal.

Életkor: 0-bármeddig, bármilyen korú gyerekkel járható. Harmadik trimeszteres terhes anyák azért inkább a narancssárga variánst válasszák.

Hordozás: a piros, klasszikus útvonal az Újlaki-hegy szirtjei miatt nem javasolt babakocsival, de a narancssárga variáns babakocsira van kitalálva. Nagyon kellemes sétautak, szelíd árnyas erdők, kiépített sétányok és pihenők - a tökéletes kisgyerekes altalaj. Ilyen idilli e:



Ellátmány: Fenyőgyöngye adott, magyaros konyhát vivő, teraszos műintézmény. A Virágos-nyeregben egy hatalmas orgonabokroktól takart csakádi ház alagsorában korcsma üzemel, elképesztően szegényes választékkal, de a terasz elég kellemes. Ha szerencsénk van, a kocsmáros leánya nagyszerű ásványokat ad el nekünk 5-15 forintos áron, amikkel remekül dobálhatjuk az utunkba kerülő agresszív négylábúakat. Ezeken kívül semmi, pelenkázási lehetőség sincs.

Oktatás-nevelés: Mint említettem, a kirándulás kiválóan alkalmas botanikai továbbképzésre, az utunkba eső rengeteg határkő helytörténeti imeretek nyújtására sarkallhat. Jobb, ha felkészülünk Guckler Károlyból, Glück Frigyesből és az Árpád-kilátóból, illetve kulcsfontosságú, hogy legyen némi fogalmunk az aerodinamikáról, a repüléselméletről, a termikekről és a siklóernyőzésről, ha nem akarunk csúfosan leégni állandóan kérdezősködő utódunk előtt.

És végül az alapadatok:

Útvonal: Fenyőgyöngye - Alsó-Kecske-hegy - Guckler Károly út - Virágos-nyereg - Csordakút - Újlaki-hegy - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye.

Távolság: 8,51 km (5,29 mérföld).

Szint: 480 m (240 fel, 240 le).

Csúcs-csoki: Újlaki-hegy, 448 m.

Menetidő/pöcsölés/összesen: 02:30/00:40/03:10

Átlagsebesség: 3,4 km/h.

Átlagos emelkedő/lejtő: 5,6%

Átlagsebesség kategóriája: szánalmas.


További, gyermekkel abszolválható kirándulások leírásai emitt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése