2008. május 5., hétfő

A tavasz első túrája

Végérvényesen beköszöntött a tavasz sőt, már a nyár kacsintgat be az ablakon, a kezdő apuka meg megpróbálja bevezetni a gyermekét a kirándulások örömeibe. Persze ez a bevezetés puszta illúzió, hiszen a kisded az első erdei léptek során hibernált álomba szenderül, így aztán nehéz neki kackiás cincéreket mutogatni. Ettől függetlenül új rovat indul e bejegyzéssel: a gyermekkel megtehető, főleg Budapest-környéki kirándulások fullextrás leírásai. Az első útvonal - valljuk be - elég szánalmasra sikeredett, legalábbis hosszát tekintve: Fenyőgyöngye-Kolosy tér, a Mátyás-hegyen keresztül... Hát, nem éppen a Nanga Parbat, de bevezetésnek megfelel.

Most nem kezdek bele a gyermekkel kirándulás művészetelméletébe, ezt bővebben kifejtem egy másik alkalommal. Ezúttal elegendő annyi, hogy mindig jól jelzett útra érdemes menni, mert nincs letaglózóbb egy kiadós eltévedésnél, néhány hisztiző pulyával - arról nem is beszélve, hogy nincs nagyobb lebőgés apuka számára, mint amikor gyermekei előtt tanácstalanul álldogáll egy útelágazódásnál. Ebből a szempontból útvonalunk ideális, az első négyszáz méter az Országos Kéktúra vonalán halad, majd rátér a jól jelzett kék keresztre.


Nagyobb térképre váltás

És hogy a kezdő apuka vidáman múlassa az időt, és megfelelően ötvözhesse okleveles túravezetői végzettségét gyakorló marketinges tapasztalataival, el is készítette a kirándulás SWOT-analízisét, amit kiegészített a kifejezetten kisgyermekes szülők számára kidolgozott AACSE-elemzéssel (lásd lejjebb!).

Strengths, azaz erősségek: Kellemes, nem megterhelő séta, némi sziklás gerinctúra-illúzióval. Helyenként egyhén nehéz, de egyáltalán nem legyűrhetetlen terep, ami lehetővé teszi gyermekünk felkészítését a komoylabb utakra. Két-három helyen (Remete-hegy keleti oldala, a Mátyás-hegyi kőfejtő pereme) elfogadható kilátás. Az út első fele nyugodt és békés, szombaton fényes nappal fél óra alatt egyetlen turista jött szembe.

Weaknesses, azaz gyengeségek: Sokat látott szülőknek kicsit unalmas. Az útvonal harmadik negyede újgazdag zöldövezeti utcákon halad, ennek megfelelően ritkás, de annál zajosabb dízel-álterepjáró forgalommal.

Opportunities, azaz lehetőségek: A kirándulás nagyszerű variánsokat kínál. A gerincből rengeteg helyen ki lehet szállni, megtekintendő a Pál-völgyi barlangot, falatozni egyet az Erdei lakban, kultúrprogramként a Kiscelli kastélyban álmélkodni az egykori templom fantasztikus belső terén, esetleg megtekinteni a muzeális stencilgépet, amin egykor Demszky Gábor saját kezűleg fusizta a Beszélő első példányait.

Threads, azaz veszélyek: Az útvonalon két veszélyes pontot metsz, ahol kirándulástól fellelkesült járóképes gyermekeinket érdemes rövid pórázra fogni, ezeket piros jelöléssel láttam el a fenti térképen. Az egyik az, ahol a Remete-hegyről békésen ereszkedő ösvény keresztezi a Nyereg utat egy drámai külalakkal megáldott gettószerű lakóparknál: itt sűrű cserjésből lehet kiszaladni egy beláthatatlan kanyarba, egyenesen az erre villantó BMW X5-ösök elé. A másik a Mátyás-hegyi kőfejtő felső széle, amibe szintén különösebb figyelmeztetés nélkül szalad bele az ösvény. Korlát nincs, tériszony-leküzdésre ne itt oktassuk a gyereket, mert a bánya pereme kegyetlenül omlik. Az ezután következő hosszú lépcsősort már be sem jelöltem, itt maximum egy-két kötelező térdhorzsolást lehet beszerezni.

És akkor jöjjön a beharangozott AACSE-analízis:

A, azaz Approach, azaz megközelítés: autóval is kitűnő túra, Kolosy-tér könyéki parkolással, 65-ös busszal fel a Fenyőgyöngyéhez, majd gyalog vissza. A busz fél óránként jár, tehát összesen két-három órányi parkolási díjjal kell számolni. Aki a járdán parkol, annak - felháborodott környéken lakóként - egy mindig magamnál tartott lándzsával meghúzom az oldalát.

A, azaz Age, azaz életkor: 0-bármeddig, azaz bármilyen korú gyerekkel járható. Terhes anyukáknak azonban - a sok lefelé lépcső miatt - nem ajánlott.

C, azaz Carry, azaz hordozás: babakocsival egyértelműen nem járható a sok lépcső és a helyenként sziklás talaj miatt. Háti hordozóval legfeljebb május végéig, az útra lógó cserjeágak miatt. Járóképtelen csecsszopóknak marad a hasra kötött kendő vagy a kenguru.

S, azaz Supply, azaz ellátmány: az út két végpontján. Kezdésnek ott a nagyszerű, bár kissé magyaros konyhát vivő Fenyőgyöngye, kellemes terasszal, a végpont (a Kolosy tér) környékén pedig végtelen mennyiségű remek hely található, amik közül természetesen kiemelkedik a Daubner, bár e sorok írója elitista megvetéssel szemléli az állandóan ott nyüzsgő tömeget. Ja, és van ott egy McDonald's is, aki az ilyesmikre bukik. Útközben pelenkázási lehetőség nincs.

E, azaz Education, azaz oktatás-nevelés: nohát, erre nagyszerű és változatos lehetőségeket kínál kirándulásunk. Az eredei utakon végtelen előadásokat tarthatunk a magyarországi középhegységek flórájáról, egy-egy giccses villánál kifejthetjük véleményünket a rossz ízlés honi diadalmenetéről vállalkozói körökben. Elmagyarázhatjuk a budai barlangok kialakulását, a Kiscelli "parkerdőben" egyszerre nevelhetjük gyermekünkbe a tájromboló terepbiciklistákkal szembeni ellenérzéseket és vázolhatjuk a helyi kálváriánál Krisztus keresztútját. Ha a kisdedet érdeklik az erőgépek, akkor a Kandó Kollégium sarkán csodás V43-ast szemlélhet testközelből. Az építészet iránt elkötelezettek szívét pedig Budapest egyik leghangulatosabb közterülete, a Kecske utca dobogtathatja meg.

És végül a legfontosabb adatok:

Útvonal: Fenyőgyöngye - Remete-hegy - Mátyás-hegy - Kolostor utca - Kiscelli kastély - Doberdó utca - Kecske utca - Kolosy tér.

Távolság: 3,95 km (2,46 mérföld).

Szint: 330 m (70 fel, 250 le).

Csúcs-csoki: Remete-hegy, 351 m.

Menetidő/pöcsölés/összesen: 01:15/00:00/01:15.

Átlagsebesség: 3,16 km/h.

Átlagos emelkedő/lejtő: 8,3%.

Átlagsebesség kategóriája (a terepviszonyok által súlyozott érték): szánalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése