2008. április 20., vasárnap

Offside, offtopic

Hát, a hétvégén történtek nem tartoznak szorosan a gyerekneveléshez, hacsak nem annyiban, hogy apuka ezúton jelenti be anyukának, hogy kemény világ lesz jövő ilyenkor. Merthogy sokkoló hírként csapott le kis családunkra tegnap délután, hogy hazánk stramm fiai feljutottak a jövő évi hoki-világbajnokság 16-os főcsoportjába.

Hetven éve nem történt ilyen, azóta lezajlott egy komplett világháború, hidegháború, komcsik-nácik jöttek-mentek, hidrogénbomba, Vietnam, bársonyos forradalom és rendszerváltás, Mennyei Béke tere, nekünk pedig született egy gyermekünk. Annak megértéséhez, hogy mekkora szó ez a feljutás, tudni kell, hogy alig van sportág, ahol ekkora szédítő különbség lenne a főcsoport és a "másodosztály" között. A főcsoportban az elképesztő legendák: a svédek, az oroszok (és egyéb szovjet utódállamok), a finnek, a kanadaiak, a szlovákok lényegében kibérelik az első helyeket, a többiek meg fel-le vándorolnak a főcsoport és az alsó divíziók között (a legjobb példa erre Ausztria, ami az elmúlt négy-öt évet folyamatos liftezéssel töltötte). Egyszóval: még ha ki is esünk jövőre, még ha hat-nyólc góllal is vernek minket meccsenként, akkor is ritka és felemelő pillanatokban lehet részünk, ahogy mondjuk Kanada vagy Finnország kitömi a magyar válogatottat (persze adja Isten, hogy ne így legyen).

Úgyhogy nincs más hátra, lelkesen készülni szeptember 8-ára, hogy elcsíphessünk egy-két jegyet a svájci VB-re, és élőben lássunk elképesztő dolgokat. Anyuka, készülj, jövő év április 24-étől nem lesz könnyű dolgod...

4 megjegyzés:

  1. Az anyuka neveben amellett, hogy melyen fel lennek haborodva, azt is kimutatnam, hogy a legtobb orszag (Kanada mindenkeppen) a harmadrangu jatekosait kuldi nevezett tornara. Mert az igazan jo jatekosok termeszetesen a Stanley Cup-ra gyurnak.

    VálaszTörlés
  2. Az NHL legjobb playerei már rég nem kanadaiak. Másrészt az sem baj, ha Kanada harmadrangú játékosokat küld, ha az elmúlt 5 évben így is 3 aranyat meg egy ezüstöt ütögettek össze.

    VálaszTörlés
  3. > Az NHL legjobb playerei már rég nem kanadaiak.
    Ez tokeletesen irrelevans: ettol meg azok a kevesek akik kanadaiak es jok nem mennek Kanadat kepviselni vilagversenyekre.
    Utolso megjegyzesem, hogy a baszom korongot narancssargara kellene festeni, ugy konnyebb lenne latni...

    VálaszTörlés
  4. Jellemző. Ennyi idő alatt kikupálhattad volna magad grizzlyföldén: senki sem a korongot figyeli, mert azt úgysem lehet, hanem a férfias játékot, a testcseleket és persze a bunyót. A korongra meg ott a hangosbemondó, a kommentátor meg az ismétlés.

    Persze nem csodálkozom, a Vancouver be sem jutott a rájátszásba.

    VálaszTörlés