2009. augusztus 8., szombat

Természet törpének 02.


Készül, készülget a Nagy Brehm ornitológiai fejezetének átdolgozott, lakótársiasított verziója. A tukán után egy kevésbé tájidegen, jóval hazafiasabb madár; na - még! - nem turul, de cinke, egészen precízen széncinege, vagyis Parus major.

Nincs már Cimbora

Léteznek - vagy inkább, sajnos - léteztek olyan emberek, akik, meggyőződésem, hogy életkortól, generációs különbségektől, korszakoktól, hatásoktól és minden egyébtől függetlenül legalább annyit jelentenek majd azj ifjú hommelette-nek, mint nekem; legalábbis nagyon szeretném, hogy így legyen. Ilyen ember volt Cseh Tamás is, akinek (meg persze Másik Jánosnak, Udvaros Dorottyának, a már szintén elhunyt Juhász Jácintnak és a szerkesztő Szabó Mártának) a magyar zenetörténet egyik legjobb gyereklemezét köszönhetjük. Régóta tervezem már, hogy írok erről a lemezről, és most a fejem verem a falba, hogy oly sokáig halogattam. Túl sokáig. Mindig megdöbbentett, hogy Cseh Tamás éppúgy képes volt érvényes dolgokat modani a gyerekeknek, mint a felnőtteknek. Most itt ülök, szövegtöredékek és dallamok kavarognak a fejemben (többek között ez, örök kedvencem, vagy ez, minden idők egyik legszebb szerelmes dala), és persze ez, amit a Cimbora-lemezen lévő "elektronikus" változattal ellentétben nem ő énekel, de ez mit sem von le zeneszerzői érdemeiből (a szöveg pedig Horgas Béláé).



Nyugodj békében, Cseh Tamás.

2009. augusztus 5., szerda

Babahordozó hét, megint

Említettem itt, hogy ifjú hommelette-ünket és vállalkozó szellemű édasanyját tizenöt percre megérintette a világhír fuvallata. A kedves lakótárs ugyanis előrangatta a lépcsőház mélyén porosodó babakocsit, és hatalmas lélekjelenlétről téve tanúbizonyságot, odadobta gyermekünket a pesti trolik és villamosok martalékául. Mindez egy nagyszabású teszt része volt, amelynek egyetlen tanulsága számomra, hogy az [origo]-n legalább olyan sötétek a kommentelők, mint mondjuk az index.hu ún. "címlapos" blogjaiban, amiket - a provinciális, kispolgári bulvár fogalmát tökéletesen kimerítő anyalappal együtt - már jó ideje messzire kerül a kezdő apuka.

2009. augusztus 3., hétfő

Természet törpének 01.


Öles léptekkel közeledik a B-Day, egyszülött hommelette-kénk névnapja. Ebből az alkalomból, természetrajzi ismereteit megalapozandó, monumentális, saját készítésű ornitológiai kézikönyvvel szeretném meglepni. Íme, az első rajz: egy - mi más? - tukán.