2009. január 28., szerda

Kezdő apa holtig tanul

Ma új szót tanultam: octuplets, azaz nyolcasikrek.

Tánc

Léteznek pillanatai a szülőségnek vagy az apaságnak, amikor az ember egy szempillantás alatt kifordul magából, hogy jócskán átalakulva térjen vissza porhüvelyébe. Ezeket a pillanatokat neveznék a nagy misztikusok "sorsfordítónak" - sorsfordulásról persze nincs szó, de annyi bizonyos, hogy a hirtelen tapasztalat kitüntetett percei különös módon sűrítik magukba hetek-hónapok élményanyagát, mintegy megvilágító értelmet adva annak. A kezdő apuka számára ilyen volt például a szülés vagy az itt felsorolt pillanatok. És ilyen az is, amikor először látja 14 hónapos gyermekét egy nála fél fejjel magasabb rongybabával táncolni, hosszú perceken keresztül, átszellemülten.

2009. január 27., kedd

Magassági rekord

Na tessék. Pénteken még a ködre és nyirokra panaszkodtam, a hétvége viszont ragyogó napsütésben telt, aminek örömére vidám kocakirándulásra rángattam el az ifjú hommelette-et. Természetesen majd erről is megemlékezem, de a legutóbb egy szép őszi túrát és magassági rekordot ígértem, nos, íme: kedves kis omlettünk első komolyan vehető hegycsúcsa, a Nagykovácsi fölé magasodó Nagy-Szénás volt a célpont. Mondjuk az 551 méteres magasság még nem az a kifejezetten expedíciós kategória, de a Nagy-Szénás remek kilátással ellátott, gyepes csúcsgerince mindig is kezdőapukai kedvenc volt. Rövid, ütős kis kirándulás, pompásan alakuló gasztronómiai végjátékkal.

2009. január 26., hétfő

Kínzó kérdések kezdő apáknak 02. + Művészet törpének 01.

Vajon etikus-e kedvenc műalkotásaink kompozícióiba rendezni egy év körüli leánygyermekünket? A válasz: amíg nem brutális Schiele- vagy Bellmer-rajzok kompozícióiba kényszerítjük testrészeit, addig igen. Úgyhogy a kezdő apuka meg is tette az első lépéseket a gyermekének művészettörténeti képzésében. A haladók könnyen kitalálhatják e játszótéri póz előképét, a kevésbé haladók pedig lapozzanak a megfejtésért.