2008. november 5., szerda

Offtopic: szolgálati közlemény

Úgy látszik, az onlineguru elvtársak a Bloggernél rájöttek végre, hogy teljesen nonszensz a helyzet: miközben a Google egyéb részlegei hasítanak, mint az állat, félintelligens arcfelismerő programot, saját mobiltelefon-oprendszert fejlesztenek, minden eddiginél részletesebben térképezik fel a Földet, és szinte mellékesen nyomasztó fölénnyel uralják az USA online reklámpiacát (és mellesleg olyasmikkel szórakoznak, mint a Clean Energy Project), addig a blogmotor-szolgáltató divízió bugfix-hegesztéssel, illetve hülye és értelmetlen applikációk barkácsolásával van elfoglalva. Úgyhogy az utóbbi pár hétben a Blogger fejlesztői kicsit belehúztak, és a nyolcvanas évek végi állapotából átrántották ezt az egész kuplerájt a kilencvenes évek eleji elvárások világába. Persze a Blogger ettől még továbbra is sikerrel pályázik a Világ Legnehézkesebb Blogkezelő Felületének kétes címére (a kezdő apuka továbbra is átkozza a napot, amikor itt kezdett e blogba, de jól jellemzi a helyzetet, hogy egyszerűen lehetetlen átköltöztetni máshová). Azért némi elmozdulás érzékelhető, úgyhogy néhány új és kivételesen használhatónak minősülő feature-t belebiggyesztettem a blogba. Hogy mik ezek?

Először is, zsenijeink végre-valahára megoldották, hogy rögtön a poszt alján lehet kommentelni, és nem kell arra a korábbi, minden jóérzésű hozzászólni szándékozót visszariasztó rettenetes kommentfelületre belépni. Bár alapból ez az új megoldás is marha ronda, de majd valamikor rászánok egy nyugodt éjszakát, hogy áthegesszem.

Másodszor is, nagy nehezen sikerült megoldani, hogy ne csak az angol nyelvű blogoknak lehessenek úgynevezett "follower"-ei, azaz "rendszeres olvasói". Ez lényegében annyit jelent, hogy a regisztrált felhasználók csatlakozhatnak egy blog olvasótáborához, és ez a tény nyilvánossá is válik a blogban. Ez itt az Hommelette-en a jobb oldali hasábban a Feliratkozás alatt, a Lelkes olvasók menüpontban valósult meg. Aki úgy érzi, hogy feltétlenül szükséges kinyilvánítania elkötelezettségét lakótársi közösségünk kisgyermekes kalandjai iránt, ne habozzon csatlakozni a kicsiny, de annál jóravalóbb közösséghez. A csatlakozók között a közeljövőben értékes bölcsességeket és személyre szabott zen példabeszédeket osztogatunk szét.

Ezzel párhuzamosan a Blogger varázslói kialakítottak egyfajta rém kezdetleges együttműködést és információcserét a blogmotor és a Google Reader között. Így azoknál a "rendszeres olvasóknál", akik Google Readert használnak, ez utóbbiban megjelenik azon blogok feedje, amelyekhez csatlakoztak. Nagyszerű, mondhatnám, ha ezek a feedek már nem lennének logikusan felvéve egyébként is a Readerben.

Aztán a hős fejlesztők végre élesítették a korábban beígért, de jó ideig egyáltalán nem működő blogroll-applikációt. A bal hasábban alul lehet látni e nagyszerű fejlesztés eredményét: a kezdő apuka által előszeretettel olvasott blogok legfrissebb bejegyzései rotálódnak itt, ízléses tematikus elrendezésben.

Kissé könnyebbé vált a feliratkozás is, ez továbbra is a jobb hasáb majdnem-tetején található.

Most már csak azt kellene megoldani, kedves Blogger-guruk, üzenem innen az újlaki magányból, hogy ne kelljen fél napokat várni a kommentek frissülésére bal oldalt felül, és akkor már egészen olyan lenne az internet legnagyobb vállalkozásának hivatalos blogmotorja, mintha egy, a Schönherz Kollégum nyolcadik emeletén székelő kétfős sufnituning fejlesztőgárda bétaverziós produkciója lenne. Csak így tovább, lakótársi közösségünk nagyon drukkol.

1 megjegyzés: