2007. november 9., péntek

Apa lettem...

...legalábbis papíron. Hát mit mondjak, ezt sem siettem el. Szerintem új rekord született: van még olyan hapsi a Földön, aki mindössze 11 nappal a szülés kiírt időpontja előtt teszi meg az apasági nyilatkozatot?

Persze nem csak rajtam múlott. Igazából meglepő, hogy mennyi bürokratikus tevékenységet kell végezni egy ilyen "nyilatkozathoz", ha az érkező gyermek szüleit történetesen nem bogozza össze a házasság szent köteléke. Először is a szülészorvostól kell egy igazolás, hogy anyuka valóban terhes - ha az elképesztő méretű has nem lenne elegendő bizonyíték. Nem is akármilyen igazolás: egy önkormányzatonként változó formanyomtatvány; ugyanakkor már az illetékes önkormányzat kiderítése is meglehetősen körülményes. Az ideiglenes lakcím szerinti például állítólag nem jó. Ha anyuka állandó lakcíme nem budapesti, akkor az a kerület jár el, ahol a szülés helyszínéül kiválasztott kórház van. De mivel egy hete anyuka teljes jogú, büszke újlaki polgár, ezért magabiztos léptekkel vettük célba a második kerületi önkormányzatot.

De előbb még egy apróság: anyuka hajadonsági igazolása. Ezt az önkormányzat állítja ki (jellemző: apukától a kutya meg nem kérdezi, hogy agglegény-e), de az egész eljárás nagyszerűen példázza a magyarországi hivatalosságok sajátos férfiközpontúságát. Míg apuka nyilatkozik, addig anyukát igazolják.

Mindezeken kívül már csak anyakönyvi kivonatokra, személyikre, lakcímkártyákra és speciális tintával ellátott nyilatkozótollakra van szükség (ez utóbbit ad az anyakönyvvezető, de sajnos szigorúan kölcsönbe). Maga az aktus aránylag gyorsan lezajlik (bár ha jól emlékszem, a fogantatás gyorsabb volt, igaz, kevesebben is vettek rajta részt), a végén még egy halvány "gratulálok, és sok sikert" is elhangzik, mi meg vigyorogva jövünk ki az irodából, felsőbbrendű pillantásokat vetve az előtérben ízlésesen elhelyezett házasságszervező asztal felé, ahol épp egy középkorú pár rendel tört angolsággal nyolcvan pohár pezsgőt az esküvőjére.

Igazság szerint az imént kicsit csúsztattam: anyuka is nyilatkozik, méghozzá a következőképpen: "Az anya nyilatkozott, hogy a születendő gyermeket más férfi nem ismerte el, megállapítása iránt pert nem indított." Hát ez megnyugtató. Drága kis hommelette-em, van apukád!

1 megjegyzés: