2008. november 18., kedd

Happy Children

Nem tudom, említettem-e már, hogy lakótársi közösségünk elkötelezett zenebuzikból áll. Apuka majdhogynem munkaköri kötelességből, anyuka meg csak úgy szórakozásból. Apuka még a Polimer C60-as mixtape-kultúrán nőtt fel, anyuka pedig már a (még nem fizetős) Napster-Audiogalaxy-Kazaa háromszögbe született bele, úgyhogy az ifjú hommelette megszületése előtt, amikor még tengernyi időnk volt, lelkesen gyártottuk egymásnak a legkülönbözőbb válogatáslemezeket (mint például ez is itt). Éppen ezért megdöbbentő, hogy omlettkénk születése óta majdnem egy évnek kellett eltelnie, mire összerántottunk egy általunk ideálisnak tartott babazenelemezt. De végre elkészült, így van szerencsém bejelenteni lakótársi kettősünk első (de bizonyosan nem utolsó) gyerekeknek szóló popzenei válogatáslemezét, a címadó Osibisa-számról Happy Childrennek elkeresztelt mixtape-et.

A gyűjtemény kissé eklektikusra sikeredett, mindazt belezsúfoltuk, ami véleményünk egy egy év körüli gyerek számára szórakoztató lehet a popzenében. A darabok között vannak ordas közhelyek, mint például Mozart A-dúr zongoraszonátájának harmadik tétele, Harry Belafonte klasszikusa vagy Henry Mancini Baby Elephant Walkja. Ugyanakkor találhatunk rajta egy-két igazi csemegét: ilyen például a Swingle Singers kristálytiszta vokálokkal megtámogatott, tréfás Részeg tengerész-feldolgozása, vagy a Bowie-életmű valószínűleg legrosszabb száma, ami viszont kitűnően illik egy gyereklemezre. Külön öröm, hogy sikerült koherensen beleilleszteni Nino Rota csodás Casanova-filmzenéjét. Apuka válogatáslemez-szerkesztői alapelve, hogy egyikről sem hiányozhat legalább egy Serge Gainsbourg-szám. Gyerekekkel eredeti Gainsbourg-t hallgattatni felér egy incesztussal, ezért itt az egykori feleség, Jane Birkin képviseli a Nagy Santőrt. És természetesen van rajta egy szám bármely gyereklemez elengedhetetlen résztvevőjétől, a Világ Legjobb Popzenekarától, a Belle & Sebastiantől. Mind kipróbált muzsika, jó párszor roptuk rájuk az ifjú hommelette-tel.

A hazafias érzelműeknek üzenjük, hogy nem véletlenül nincs rajta egyetlen magyar előadó sem. Nekik hamarosan szentelünk egy teljes lemezt. Alant a playlist, akinek tetszik, a legalul árválkodó kis csillagocskára kattintva letöltheti az egészet, borítóstul, számlistástul, 128 kbps minőségben. És persze szeretettel várjuk az elismerő vagy épp lesújtó kritikákat.*

3 megjegyzés:

 1. Loituma Eriskummainen kantele? Nálunk a méhen kívüli élet elején ez volt a sláger. szerintem nagyon gyerekbarát

  VálaszTörlés
 2. Nagyon tuti. Megvesszuk.
  Viszont jol latom, hogy a cover amugy zavarbaejto szimbolikaju dizajnjanak egy eleme a cover maga? Igy baratkoztatjatok a vegtelennel a leanyt?

  VálaszTörlés
 3. A Loituma, az nem az a polkás énekegyüttes volt, azzal a póréhagymát pörgető mangalánnyal?

  A coverről: igen, a lemez benne foglaltatik a borítódizájnban. De nem a vizuális végtelen miatt (arra már jó előre betáraztam egy halom Bódy Gábor-kísérleti filmet). Itt az az üzenet (jól figyelj!), hogy a játékok között ott van a lemez, mintha az is egy gyerekjáték lenne, jelezve, hogy a gyerek játék közben ezt hallgatja. Jó, mi?

  Egyébként nem kis Photoshop-rodeó volt, legalábbis az én tudásomhoz mérten.

  VálaszTörlés