2008. június 10., kedd

100 lista pelenkázáshoz (és etetéshez), No.4

Az elmúlt néhány, pép- és gyümölcsdarálék-kanalazással töltött délután során nyilvánvalóvá vált a kezdő apuka számára, hogy a pelenkázásnál bizony létezik idegőrlőbb cselekvéssor is: etetésnek nevezik. Mert ne áltassuk magunkat - háromnegyed órán keresztül rimánkodni egy teljesen dekoncentrált elsőszülöttnek, aki péppel teli szájjal elmélyülten rágcsálja a nagylábujját, miközben bármi külső nesz felé nagyobb érdeklődéssel fordul, mint a mégoly színes kiskanálhoz, nem túl felemelő időtöltés.

A vége az egésznek egy ragadós élelmiszeripari végtermékben úszó hommelette, kimoshatatlan meggyfoltok, örökre a rugdalózóba ivódva, heveny szülői derékfájás és enyhén remegő kéz, valamint teljesen leszívott agy. A gyermeket ugyanis - döbben rá a kezdő apuka - evés közben bizony szórakoztatni kell, éppúgy, mint a pelenkázás hosszas művelete során.

Tiszta szerencse, hogy időközben kitört a labdarúgó EB, így az összeállítások gyakorlására vonatkozó napi penzum nagyszerűen teljesíthető gyermektáplálás közben. A csúcs természetesen a francia válogatott (hivatalos nevén: Franciaország és Gyarmatai), annak is a középpályássora, olyan csodaszintagmákkal, mint Makelele, Malouda, Toulalan, de a csatárok között is találhatunk néhány gyermek-száját-tágra-tátó nevet: ki ne falná be vigyorogva az elé tolt pépet, ha a kanalat tartó kéz gazdája olyasmiket gügyög fennhangon, hogy Bafétémigomi, vagy Tyerrianri, esetleg Nikoláanelka?

Talán csak a talján hátvédsor vetekszik e nagyszerű nevekkel. Saját kezdőapai tapasztalataim alapján rendkívüli hatást lehet gyakorolni az olyesfajta mondatokkal, hogy "Na, ezt a Panuccsibácsi kedvéért!", "Még egy kanálkával, te kis Zambrotta!", "Itt a papi, Materazzi!" Mondjuk Cannavaro tragikus hiánya nem pusztán az olasz középső védelmet tette szánalmasan lukassá, amint azt a tegnap esti meccs is bizonyította, hanem az ifjú hommelette-et is megfosztotta egy kiadós vigyorgástól. Totti nélkül pedig nemcsak a talján támadójáték halódik, de az etetés is unalomba fullad. (Toni, te jó ég, ilyen gyermekuntató névvel és rettenetes technikával hogy kerülhet valaki az olasz válogatott csatárposztjára?!)

A pelenkázáshoz (és etetéshez) javasolt listák metalistája megtekinthető itt.

1 megjegyzés: