2008. október 17., péntek

Momoll Enzo

Kevesen hiszik, de a kezdő apuka boldogult ifjúkorában, amikor még volt ideje efféle badarságokra és nem főzelékek gyerekszájba imádkozásával, PowerPoint prezentációk gyártásával és online adminrendszerek sevége-sehossza fejlesztésével töltötte sanyarú életét, bizony előszeretettel barkácsolt. Régóta törte már a fejét, hogy milyen egyszerűen előállítható, de annál szórakoztatóbb játékot üthetne össze elsőszülöttjének, amikor egyszer csak szembetalálkozott a tutival. E heti gadget-körképünkön a legkönnyebben ellopható gyerekjáték-ötlet, az egyszerűségében is magával ragadó Momoll Enzo.

Rétegelt lemez, lombfűrész és csiszolópapír (esetleg egy nem túl nagy teljesítményű fúrógép) - lényegében ennyi kell a kitűnő svájci gyerekdizájn-cég, a Momoll legújabb készletének lenyúlásához. Persze aki akarja, meg is vásárolhatja az Enzo állatfarmot potom 68 svájci frankért, azaz mai árfolyamon 12 ezer (holnapi árfolyamon 14 ezer, hétvégin pedig valószínűleg 18 ezer) forintért. Sajnálatos módon lakótársi közösségünk tagjai egy kisebb volumenű lakáskölcsön-ügylet miatt a "svájci frank" kifejezés hallatán egy emberként kapnak kiütést, és különben is: mi svájci frankra kizárólag hosszú távú opciós ügyleteket kötünk, többmilliós értékben, lehetőleg a fejünk fölötti fedelet kockáztatva. Nem marad tehát más hátra, mint elcsórni ezt a zseniális ötletet.

A Momoll egyébként is régi kedvenc - tipikus példája a következetes és egyedi, modern és mégis tradicionális dizájnnak. Ez a kis zürichi cég erősen maufaktúra-jellegű: nincs hatalmas termékválasztéka, 10-12 dolgot forgalmaz, gyerekszoba-bútort, játékot, kiegészítőket. Mindegyik közös jellemzője az összetéveszthetetlen rétegelt lemez és a kissé retrós modernista vonalvezetés. Az Enzo szett alapesetben hat állatot tartalmaz: elefánt, jávorszarvas, krokodil, láma, teve, szarvas - de mivel az elemek (lábak, fülek, agancsok) variálhatóak, ezért mindenféle mutánsokat is elő lehet állítani belőlük. Nincsenek csavarok, ragasztások és egyéb egészségre ártalmas, lenyelhető bigyók: az elemeket egyszerűen csak egymásba kell csúsztatni és máris stabilan állnak.

Az Enzo szettben mindenekelőtt az a jó, hogy végtelenül inspiratív, és hihetetlenül egyszerűen utánozható. Némi gyakorlattal és elkötelezettséggel állatok tucatjait lehet megtervezni akár egy délután leforgása alatt. A következő délutánt rászánjuk a lombfűrészelésre és csiszatolásra. A lelkesebbek akár még viccesre le is festhetik a bábukat, hétvégenként újabb darabokkal bővülhet az állatfarm, így egy év körüli gyermekünket Orwell nyomán egy nagy halom rétegelt lemezból kimetszett disznóval nagyszerűen bevezethetjük a manipulatív hatalomgyakorlási technikák világába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése