2011. június 8., szerda

Egy név eredete

Az évek során egyre professzionálisabbá váló (értsd: célelvű, érzelmektől és diszfunkcionális tevékenységektől teljességgel mentes) szülői attitűdünk legfényesebb bizonyítéka az volt, hogy míg az első hommelette esetében hetekig, hónapokig tartott a töprengés és zajlott a véres családi vita, addig a második omlettke esetében csupán néhány napig. Jómagam listát sem írtam, lakótársam is csak néhány kézenfekvő, ahkáj hatású keresztnévvel próbálkozott, amiket egy ismert nyelvész, egy bizonyos Homérosz magyar utónévkönyvéből keresgélt ki ("Odisszeusz", "Agamemnon", "Ahillész" és hasonlók, bizony, a magyarországi névadási szabályozás mindre lehetőséget ad). Szinte vita sem volt, közfelkiáltással, egyhangúlag, fülkeforradalmi módon elfogadtuk a következő nevet:



Ha ismerjük a Marcell név eredetét (a római hadisten nevéből származó Marcus kicsinyítőképzős változata), és ehhez hozzávesszük azt, hogy mire kereszteltük idősebb hommelette-t, rögtön kiviláglik a gonosz szülők felszínes liberális mázán átütő, mélyen gyökerező konzervativizmusa. A fiú legyen harcos és aktív, a lány legyen egyszerűen csak szép - máris előttünk áll a legföldhözragadtabb hollywoodi konstrukció, minden rendes feminista első számú céltáblája.

De hiába a leleplezett ideológia, mi imádjuk ezt a nevet, és ha már, kedves legifjabb hommelette, a nővérednek van ikonikus süteménye, akkor nyilvánvalóan neked is lesz. Nagy druszád jóvoltából vajon mi is lehetne más, mint... Na mi? A helyes megfejtők között értékes Eltűnt idő nyomában első köteteket sorsolunk ki.

1 megjegyzés:

  1. Madeleine? (Örülök, hogy újra olvashatok rólatok!)
    Anikó

    VálaszTörlés